Skip to content

mxm, IT's mad science

Sections
Personal tools
You are here: Home » Hvad er Plone » Det nemme er nemt
Downloads
You can download mxm products here.

Due to it's technical and international nature, this section is in english.

Max M Has a blog too.

og er glad for mad

 

Det nemme er nemt

og det svære er muligt.

Det er den klare filosofi i Plone. Det betyder at det er meget nemt at gå ind og lave helt simple ændringer i det udseende Plone har. Det er også relativt nemt at lave ændringer i strukturen på et Plone site. Feks. ved at skjule nogen af de visuelle elementer, flytte rundt på dem, tilføje nye osv.

I de fleste andre CMS systemer, specielt de lukkede, vil mulighederne allerede være stoppet længe inden dette niveau. Når man når en vis grænse, kan man simpelthen ikke gøre mere. Sådan er det ikke med Plone.

Det siger sig selv, at store ændringer kan være besværlige og tage tid. Men er det nødvendigt kan det lade sig gøre. Det betyder at der i praksis ikke er nogen grænser for hvad man kan gøre i Plone.

Kompleksitetslag

Komplexitetslagene
 • Simple farveændringer
 • Andre egenskaber
 • CSS for sitet
 • Struktur for sitet
 • CSS for moduler
 • Struktur for moduler
 • Logik for sitet
 • Ændre logik for eksisterende moduler
 • Lave nye moduler

Filosofien er udtrykt i en lagdeling af kompleksiteten. I de yderste lag er ændringerne simple. man kan feks. skifte farver, fonte og stil ved at indtaste værdier i en formular. Jo længere ind i lagene man kommer, jo større ændringer er mulige, men jo vanskelligere bliver det samtidig.

De 3 Brugertyper

Plone er tænkt som et værktøj der hovedsageligt retter sig imod 3 forskellig brugertyper.

 • Indholdsleverandører/brugere

 • Designere

 • Udviklere

Hver af de tre brugertyper kan så ændre Plone på de forskellige niveauer.

Indholdsleverandører

Dette er er de "almindelige" brugere af Plone. Dem der til dagligt bruger systemet, opretter, redigerer og styrer indhold og publisering. De arbejder normalt inden for den strukur, og i det design som ens Plone site har. De skal ikke redigere udseende. Kun indhold.

De behøver ikke andre færdigheder en almindeligt kendskab til teksbehandling. Det er dog nødvendigt med en minimal forståelse for web teknologi, og nogle af de problemstillinger og begrænsninger det indebærer.

Det er også muligt for mere avancerede brugere at arbejde meget effektivt i Plone. Bla. er det nemt på forskellige måder et integrere de værktøjer de kender i forvejen, såsom html editorer.

Dynamiske lister

Man har tit brug for at lave lister af indholdet på ens site. Man kan selvfølgelig gøre det manuelt, ved at lave en liste i et dokument. Det nemmeste vil dog være hvis man på en nem måde kunne lave listerne, som så automatisk holder sig opdateret.

Det kan man i Plone ved hjælp af "dynamiske lister" Dynamiske lister og forsider kræver ingen programmering. Det er en almindelig indholdstype som brugeren selv kan tilføje.

Designere

Et godt eksempel på hvor meget et site egentlig kan rettes, blot ved hjælp af CSS, kan ses på css Zen Garden

Designere kan tilrette Plone uden at kunne programmere, og uden at skulle ændrer indholdet på sitet. Plone bruger moderne webdesign teknikker som Cascading Style Sheets (CSS) til at definere udseendet. Det gør samtidigt at et site bevarer sin funktionalitet i selv helt gamle browsere. Samtidig kan en web designer med kendskab til CSS gå ind og tilpasse sitet til næsten hvilket som helst udseende.

Plone har et af de mest teknisk avancered layout systemer i noget CMS. Indhold og layout kan adskilles 100%. Samtidig kan man ændre layoutet for hele sitet, uden at skulle ind og ændre noget i sit indhold.

Layoutet kan ændres via almindelige html editorer. Sitet kan derfor "skinnes", og få et helt nyt udseende, uden at gå ind i koden.

Udviklere

Alle visuelle elementer i Plone er bygget op i et "skin" system, og hver enkelt element er lavet i sin egen afgrænsede modul. Et modul kan derfor også ændres indtil det er som man vil, uden at have indflydelse på andre moduler.
Skal overskriften stå med én font, skal dato'en flyttes eller være i dansk format. Skal forfatteren være skjult osv.

Udviklerne, og designere med bare lidt kendskab til programmering, typisk kaldet "scriptere", kan nå meget langt i Plone. Både visuelt og funktionelt.

Dygtige udviklere vil være i stand til at udvikle helt nye indholdstyper. Disse indholdstyper vil så kunne benyttes af almindelige brugere på samme måde som andre indholdstyper. Feks. er det lige så nemt i Plone at tilføje et diskussions modul som et dokument.

Noget der i andre systemer normalt kræver teknikere der går ind på serveren og tilretter konfigurations filer, sætter database op osv.

Created by maxm
Contributors :
Last modified 2004-05-24 02:08 PM
Undermenu
Hvad er Plone?

Oversigt og ikke-teknisk introduktion til Plone.

Det nemme er nemt

og det svære er muligt.

Udbredelse og popularitet

Over 10.000 Plone installationer.

Indholdesredigering

Der er et flere måder at redigere indhold på i Plone.

Indholdstyper

Indholdet i et Plone site består af flexible indholdstyper.

Publisering

Central og flexibel styring af hvad der bliver offentliggjort.

Ekstra indholdstyper

Der findes mange flexible indholdstyper ud over de indbyggede.

Sidestruktur og Opbygning

Alle sider i Plone har de samme elementer.

Åbent system

Plone er et åbent system, hvor alle har adgang til koden.

Eksempler

Hvilke sites bruger så Plone?

Teknik

Kort gennemgang af tekniken bag Plone.

Skalering

Fra 1 til 1 million brugere.