Skip to content

mxm, IT's mad science

Sections
Personal tools
You are here: Home » Hvad er Plone
Downloads
You can download mxm products here.

Due to it's technical and international nature, this section is in english.

Max M Has a blog too.

og er glad for mad

 

Hvad er Plone?

Oversigt og ikke-teknisk introduktion til Plone.

Den er ment som et værktøj for beslutningstagere og ledelse, og skal gøre dem i stand til vurdere Plone, I forhold til andre content management systemer.

Desværre er det svært at undgå teknikken helt, da de fleste CMS systemer på overfladen kan det samme.

Forskellen ligger ofte i hvor fleksibilitet systemet er. Hvor nemt er det at tilpasse design? Hvor godt passer det ind i organisationens arbejdsgange? Risikerer man at ende med et system der ikke kan vedligeholdes når det skal udvides? Er investeringen i tid og penge fremtidssikret?

Jeg forsøger at ikke gå for meget i detaljer, men alligevel dybt nok til at forskelle og fordele fremgår tydligt. Hvis der er noget du ikke forstår, eller som du syntes burde forklares anderledes, så send mig en email.

Brug undermenu'en i højre side til at bladre i de forskellige sektioner i oversigten.

Et CMS system

 
Plone er et content management system (CMS) som gør det muligt at publisere indhold på nettet via. en webbrowser. Man behøver ikke html redigerings værktøjer installeret på sin egen maskine for at bruge det. Plone understøtter stort set alle moderne browsere.

Historie

Plone blev udviklet i 2001 af Alexander Limi (NO), Alan Runyan (USA), og Vidar Andersen (NO), som var utilfredse med tilstanden af eksisterende CMS systemer. De gik derfor sammen om at lave et system, som virkede så snart man installerede det, men som nemt kunne tilrettes.

Der er senere kommet mange flere udviklere til, med en mere eller mindre fast tilknytning til Plone. En speciel ting ved Plone er at det er udviklet af et kommercielt udviklingsmiljø med henblik på at løse kommercielle opgaver. Derfor er det også et meget professionelt og seriøst værktøj.

Plone websitet er på adressen www.plone.org

Enkelt brugerinteface

Plone har et brugerinterface der er nemt at bruge selv med minimal træning. Det bruger kendte symboler som mapper og indhold. Præcis som man er vant til fra sit daglige arbejde med computeren. Hvilket gør det nemt og billigt at indføre i organisationen.

Sikkerhed, brugere, grupper og arbejdsgrupper

Plone er født med et finmasket sikkerhedsystem. Alle ikke-anonyme brugere af sitet har deres eget brugernavn og password, som de så logger på med via. browseren.

Brugeren tilknyttes forskellige roller som feks. "redaktør", "medlem" og "administrator". Disse roller kan så have forskellige rettigheder, som at oprette, redigere, slette og kommentere indhold. Man kan også tilknytte brugere til forskellige grupper som deler rettigheder.

Desuden kan man oprette arbejdsgrupper hvor brugerne kan have forskellige rettigheder i forhold til arbejdsgruppens indhold.

Det er samtidig muligt at oprætte sine egne rettigheder, brugere og arbejdsgrupper. Man er derfor ikke bundet op af en bestemt måde at gøre tingene på.

Decentral arbejdsgang

Da Plone bliver administreret via en almindelig webbrowser, er det nemt for en gruppe spredt over hele verden, eller bare i forskellige kontorer i en større bygning, at opdatere indholdet samtidigt.

Rettelser på sitet kan samtidigt laves uden at man skal have fat i en webdesigner, som skal redigere det i html.

Central styring af publisering

Det er vigtigt med en central styring af hvilket indhold der bliver offentliggjort på et website. Specielt i et decentralt system som Plone.

Til det formål er der indbygget et stærkt "workflow" værktøj. Værktøjet giver indholdet forskellige tilstande. Som "skjult", "synligt", "publiceret", "privat" mm. Det er så kun bestemte brugere der kan styre hvilke tilstande indholdet har. Feks. kan man have en redaktør, som er den eneste der kan give indhold tilstanden "publiseret". Redaktøren kan på den måde styre præcists hvad der er offentligt på sitet.

Det giver mulighed for at man kan lave en stram styring af hvad der bliver offentliggjort på ens site, samtidig med at de journalistiske medarbejdere ikke har nogen begrænsninger i hvilke dokumenter de kan oprette og redigere.

Der følger standard workflows med Plone. Dem kan man ændre på helt efter behov. På den måde kan de tilpasses præcist til de naturlige arbejdsgange og ønsker som organisationen har.

Katalogisering og søgefunktion

Alt indhold på et Plone site bliver automatisk katalogiseret så brugere kan søge på det. Katalogsystemet styrer samtidigt at man kun kan søge på det indhold man rent faktisk har tilladelse til at se.

Flexibelt udssende

Et Plone site kan nemt tilpasses organisationens design linie. Fra starten har det et minimalistisk, men meget funktionelt og brugbart design, der kan ændres som man har brug for det. Der er i prakis ingen grænser for hvordan det kan tilpasses visuelt.

Mapper & indholdstyper

Grundprincippet i Plone er at man har mapper med indhold. Mapperne bruges til at strukturere indholdet med. Hver bruger har sin egen personlige mappe, men der er også mulighed for delte mapper, som flere brugere sammen kan styre indholdet i.

Indholdet består af forskellige indholdstyper. De mest almindelige følger med som standard. Feks. dokumenter, filer, billeder, begivenheder, nyheder osv.

Samtidig er der hundredevis af 3. parts indholdstyper som man gratis kan bruge. Feks. til diskussions fora, e-commerce, rss nyhedsindsamling, weblog, afstemninger, enkel billedredigering etc.

Internationalt

Brugerinterfacet i Plone er versioneret i over 30 sprog! Det er samtidig lavet så smart at Plone selv ser hvad sprog brugerens browser er indstillet til, og så sørger for at vise det rigtige sprog i interfacet. Så det er intet problem at lave internationale sites.

Populært & udbredt system

Plone er et populært system. Faktisk et af de mest udbredte CMS systemer i verden, med mange udviklere og firmaer der yder professionel support.

Hvis man bliver utilfreds med sin leverandør, er der således ingen problemer i at skifte. Der findes virksomheder der understøtter Plone i hele verden. Specielt er der mange i Europa og skandinavien.

Fremtidssikkert

Da Plone er open source, er der ikke risiko for at alt viden om systemet forsvinder sammen med et firma der går nedenom og hjem. Der vil være andre firmaer

Med andre CMS systemer skrevet i feks. .php eller .asp, er de fleste af tingene lavet på en unik måde. Ting som brugerstyring, grafiske skabeloner, workflow osv. I Plone er der kun én måde at gøre de fleste ting på. Derfor kender alle udviklere de samme værktøjer, og det er nemt for en ny udvikler at overtage éns system.

Intet problem er for stort

Plone er lavet med en teknologi, som gør at det forholdsvis nemt kan skaleres op til enddog meget store løsninger.

Created by maxm
Contributors :
Last modified 2004-05-24 01:59 PM
Undermenu
Hvad er Plone?

Oversigt og ikke-teknisk introduktion til Plone.

Det nemme er nemt

og det svære er muligt.

Udbredelse og popularitet

Over 10.000 Plone installationer.

Indholdesredigering

Der er et flere måder at redigere indhold på i Plone.

Indholdstyper

Indholdet i et Plone site består af flexible indholdstyper.

Publisering

Central og flexibel styring af hvad der bliver offentliggjort.

Ekstra indholdstyper

Der findes mange flexible indholdstyper ud over de indbyggede.

Sidestruktur og Opbygning

Alle sider i Plone har de samme elementer.

Åbent system

Plone er et åbent system, hvor alle har adgang til koden.

Eksempler

Hvilke sites bruger så Plone?

Teknik

Kort gennemgang af tekniken bag Plone.

Skalering

Fra 1 til 1 million brugere.